ΑποδάσωσηΗ σημερινή κλιματική αλλαγή οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και οι αλλαγές χρήσης γης. Οι αλλαγές αυτές καθώς και οι πρακτικές διαχείρισης που εφαρμόζονται παγκοσμίως περιλαμβάνουν την αποδάσωση, την υποβάθμιση των δασών, τις δασώσεις και αναδασώσεις, καθώς και τις αλλαγές στην διαχείριση των δασών και των αγροτικών καλλιεργειών.

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το 1992, υιοθετήθηκε η σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework Conventionon Climate Change - UNFCCC). Η σύμβαση αυτή έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε επίπεδα τέτοια ώστε να προληφθούν οι επικίνδυνες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη.

UNTο 1997, και στα Πλαίσια της Σύμβασης Πλαίσιο, υιοθετήθηκε Το Πρωτόκολλο του Κιότο (ΠτΚ) το οποίο συνιστά τη νομική δέσμευση των αναπτυγμένων κρατών να περιορίσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Οι εκπομπές δύναται να μειωθούν από έξι τομείς δραστηριότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Χρήσεις Γης, οι Αλλαγές Χρήσεων Γης και η Δασοπονία (Land Use, Land Use Change and Forestry - LULUCF). Το ΠτΚ αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα σε παγκόσμιο επίπεδο για τη συναίνεση στον περιορισμό των εκπομπών, καθώς και το πρώτο βήμα της παγκόσμια περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Το ΠτΚ περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους περιορισμού των εκπομπών σε σχέση με το έτος αναφοράς που ορίστηκε να είναι το 1990.

forestΗ Ελλάδα λοιπόν, έχει δεσμευθεί να περιορίσει την αύξηση των εκπομπών της στο 25%. Επίσης, σε σχέση με τον τομέα δραστηριότητας LULUCF, επέλεξε να προσμετρήσει τις εκπομπές και απορροφήσεις αερίων του θερμοκηπίου από τον τομέα Διαχείριση Δασών (ForestManagement). Στη χώρα μας, αρμόδια αρχή τόσο για την εφαρμογή των διατάξεων του ΠτΚ όσο και σύνταξη της Εθνικής Απογραφής Αερίων του Θερμοκηπίου (National Inventory Report, NIR) είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σύμφωνα με τον ν. 3017/2002.

Η Ελλάδα έχει λοιπόν την υποχρέωση υποβολής εθνικών εκθέσεων απογραφών των εκπομπών και απορροφήσεων των αερίων του θερμοκηπίου, σε ετήσια βάση. Η ετήσια αυτή εθνική αναφορά πρέπει να περιλαμβάνει εκτιμήσεις των εκτάσεων όπου λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες του LULUCF, εκτιμήσεις των εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου από τις εκτάσεις αυτές, καθώς και την αβεβαιότητα των εκτιμήσεων αυτών.

Από το 2005 και μετά οι αναφορές αυτές συντάσσονται με βάση τον —ιδιαίτερα απαιτητικό σε δεδομένα εισόδου— Οδηγό Βέλτιστων Πρακτικών για τις Χρήσεις Γης, Αλλαγές Χρήσεων Γης και Δασοπονία (Good Practice Guidance for Land Use, Land Use Change and Forestry, GPD-LULUCF), που εισηγήθηκε τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) το 2003. Η Ελλάδα ακολούθησε τον GPD-LULUCF στην απογραφή του έτους 2005, όμως το εφαρμοζόμενο σύστημα παρουσίασε και συνεχίζει να παρουσιάζει ελλείψεις τόσο στην παρακολούθηση των χρήσεων γης στη χώρα, όσο και στους συντελεστές εκπομπής και απορρόφησης αερίων του θερμοκηπίου.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στα πλαίσια του ΠτΚ βρίσκονται στην αναφορά 2.α

  • 17 Φεβρουαρίου 2015 - Σύσκεψη ερευνητικών ομάδων
    Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συζήτησαν τη μέχρι τώρα πορεία του έργου, καθώς και τα επόμενα βήματα που θα...
  • 25 Ιουλίου 2014 - Δημοσίευση άρθρου
    Στα πλαίσια του προγράμματος, δημοσιεύτηκε το άρθρο "Decision Fusion Based on Hyperspectral and Multispectral Satellite Imagery for Accurate Forest...
  • 31 Μαρτίου 2014 - Δημοσίευση άρθρου
    Στα πλαίσια του προγράμματος, δημοσιεύτηκε το άρθρο "Mediterranean forest species mapping using classification of Hyperion imagery" στο...
  • 20 Φεβρουαρίου 2014 - Δημοσίευση άρθρου
    Στα πλαίσια του προγράμματος, δημοσιεύτηκε το άρθρο "A Comparative Analysis of EO-1 Hyperion, Quickbird and Landsat TM Imagery for Fuel Type Mapping of a...
  • 11 Δεκεμβρίου 2013 - Εκπαιδευτική ημερίδα
    Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου 'tele-kyoto', το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης οργάνωσε...
  • Περισσότερα νέα