Οι κλιματικές αλλαγές είναι από τα πλέον κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας με άμεσες συνέπειες στη ζωή του πλανήτη. Οι χώρες της Ευρώπης που επικύρωσαν το πρωτόκολλο του Κιότο (ΠτΚ), μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν αναλάβει υποχρεώσεις οι οποίες και απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (280/2004/Ε.Κ).

Για την τήρηση των υποχρεώσεων αυτών και συγκεκριμένα για τους τομείς των χρήσεων γης, των αλλαγών χρήσεων γης και της δασοπονίας, απαιτούνται γεωγραφικά δεδομένα υψηλής ποιότητας, ώστε να είναι δυνατή η απαιτούμενη απογραφή των ανθρωπογενών εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου. Μεταξύ των απαιτούμενων δεδομένων συγκαταλέγονται και αυτά για τον υπολογισμό της υπέργειας βιομάζας των δασικών οικοσυστημάτων.

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει εκτεθεί διεθνώς εξαιτίας αναξιόπιστων στοιχείων που παρείχε σχετικά με το ΠτΚ και αυτό γιατί βασίστηκε σε παρωχημένες τεχνικές και δεδομένα.

Το παρόν λοιπόν έργο διερευνά και προτείνει καινοτόμες μεθοδολογίες για συστηματική αποτίμηση των αλλαγών της βιομάζας, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα μελέτης του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οι μεθοδολογίες εξετάζονται με βασικό γνώμονα τη δυνατότητα επιχειρησιακής του εφαρμογής, ώστε να καταστήσουν δυνατή την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι του ΠτΚ. Το έργο δηλαδή επιχειρεί να απαντήσει στις κρίσιμες ανάγκες της χώρας για αξιόπιστα, πλήρη, ολοκληρωμένα και επίκαιρα στοιχεία, αλλά και για φιλική προς το περιβάλλον, αειφόρο ανάπτυξη.

Σκοπός του είναι η ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας για την αναγνώριση και χαρτογράφηση παραμέτρων της δασικής βλάστησης, που η σύνθεσή τους οδηγεί τόσο στην εκτίμηση της υπέργειας δασικής βιομάζας, όσο και στην παρακολούθηση των αλλαγών της διαχρονικά.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει:

  1. Να διερευνηθούν και αξιολογηθούν διαφορετικές μέθοδοι Τηλεπισκόπησης και Φωτογραμμετρίας σε ποικίλα τηλεπισκοπικά δεδομένα, με στόχο τη χαρτογράφηση της φυσικής βλάστησης και τον ακριβή υπολογισμό της δασικής υπέργειας βιομάζας. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν σε υψηλού κύρους διεθνή περιοδικά.
  2. Να αξιολογηθούν συγκριτικά οι μέθοδοι, οι οποίες θα αναπτυχθούν και με βάση αυτήν την αξιολόγηση να γίνουν επιχειρησιακές προτάσεις τόσο για τη χαρτογράφηση της φυσικής βλάστησης στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει αυτή στη χώρα μας (μεγάλη ποικιλία, έντονο ανάγλυφο, μικρή και διάσπαρτη ιδιοκτησία) όσο και για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας της χώρας όπως απορρέουν από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος, το Πρωτόκολλο του Κιότο και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • 17 Φεβρουαρίου 2015 - Σύσκεψη ερευνητικών ομάδων
    Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συζήτησαν τη μέχρι τώρα πορεία του έργου, καθώς και τα επόμενα βήματα που θα...
  • 25 Ιουλίου 2014 - Δημοσίευση άρθρου
    Στα πλαίσια του προγράμματος, δημοσιεύτηκε το άρθρο "Decision Fusion Based on Hyperspectral and Multispectral Satellite Imagery for Accurate Forest...
  • 31 Μαρτίου 2014 - Δημοσίευση άρθρου
    Στα πλαίσια του προγράμματος, δημοσιεύτηκε το άρθρο "Mediterranean forest species mapping using classification of Hyperion imagery" στο...
  • 20 Φεβρουαρίου 2014 - Δημοσίευση άρθρου
    Στα πλαίσια του προγράμματος, δημοσιεύτηκε το άρθρο "A Comparative Analysis of EO-1 Hyperion, Quickbird and Landsat TM Imagery for Fuel Type Mapping of a...
  • 11 Δεκεμβρίου 2013 - Εκπαιδευτική ημερίδα
    Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου 'tele-kyoto', το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης οργάνωσε...
  • Περισσότερα νέα